En dan krijg je de kans: je mag als fotograaf aanwezig zijn bij het proces van het plaatsen van een LED-scherm langs de snelweg bij Zaltbommel. Het proces begon in de werkplaats waar de computer wordt afgesteld en ingeregeld en gemonteerd in een waterdichte stalen kast. Dat vond ik al heel interessant maar dat was nog maar het begin! Stap 2 vond plaats in een bedrijf waar een staalconstructie werd gemaakt waar vervolgens de LED-panelen vakkundig in werden bevestigd. Ik voelde me toen al heel stoer, met mijn schoenen met stalen neuzen in die grote hal waar de vonken van het staal afvlogen, maar dat bleek nog niets in vergelijking tot de plaatsing! Op de grote dag stapte ik (wederom compleet met stalen neuzen, jaja) het werkterrein op waar ik een bouwhelm kreeg en een tuigje. Een tuigje!! Oops, noem mij naïef, maar ik had geen moment gedacht dat ik naar boven zou moeten klimmen. Gewoon nooit over nagedacht! Nu stond ik daar, compleet met helm en tuigje, aan de voet van de constructie met het eerste plateau op 28 meter hoogte … Ik probeerde zo goed mogelijk op te letten toen mij werd uitgelegd wat ik moest doen en vooral niet moest doen. “Vasthaken en naar boven. Niet stoppen, gewoon doorklimmen en vooral niet naar beneden kijken. Als je valt dan remt het tuigje je val, kan niks gebeuren”, klonk het met een grote grijns. *slik*

Wie A zegt, moet B zeggen, dus ik begon moedig aan de klim. En eerlijk is eerlijk, dat viel tegen! Ik heb alle zeilen moeten bijzetten, vooral lichamelijk (tjonge wat is dat zwaar, zo’n klim). Even tussen jou en mij…..eenmaal boven aangekomen heb ik eerst 5 minuten staan doen alsof ik foto’s maakte naar beneden, maar in werkelijkheid had ik die tijd nodig om op adem te komen en het trillen in mijn armen en benen te stoppen. Het kost wat maar dan heb je ook wat! Eenmaal boven heb ik genoten en met bewondering gekeken naar de mannen die dit werk doen, dag in, dag uit, met het grootste (ogenschijnlijke) gemak! Later mocht ik nog een keer naar boven, maar dan in een bakje, bungelend aan een hijskraan waar ik in- en uit werd getild of ik niks weeg (en ik kan je het tegendeel verzekeren). Al met al een fantastische ervaring waarvan ik met volle teugen heb genoten. Nooit kijk ik meer hetzelfde naar LEDreclame langs de snelweg. Hulde aan iedereen die dit werk doet!